DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
" Türkiye'de yayılış gösteren Macrovipera lebetina (Linnaeus, 1758), Montivipera xanthina (Gray, 1849) ve Vipera ammodytes (Linnaeus, 1758) zehirlerinin karşılaştırmalı proteomik karakterizasyonu, koagülasyon üzerindeki etkilerinin ve sitotoksisitelerinin belirlenmesi "
ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİYOTEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ TEMEL BİYOTEKNOLOJİ (DR)
" Koca engerek, Macrovipera lebetina (Linnaeus, 1758)'nın Güneydoğu Anadolu ve Kıbrıs alt türlerinin zehirlerinin proteomik ve spektroskopik yöntemlerle karşılaştırılması "
ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİYOTEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ TEMEL BİYOTEKNOLOJİ (YL) (TEZLİ)
EGE ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ BİYOLOJİ PR.
<p>2019-2020 güz dönemi Biyoinformatik I dersinin <b>final ödevi</b> ile ilgili döküman dosyalar kısmına yüklenmiştir.<br></p>
2019-2020 güz dönemi Biyokimya I dersi için final sınavı için geçerli olacak ikinci ek not dosyalar kısmına yüklenmiştir.
Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Yüksek Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DAYTAM) iş birliği ile Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATASEM) tarafından "Sertifikalı Hücre Kültürü Eğitimi" düzenlenecektir.
25-28 Nisan 2019 tarihleri arasında yapılacak olan eğitim ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://atasem.atauni.edu.tr/daytam-sertifikali-hucre-kulturu-egitimi/ internet adresinden ulaşılabilir.
Gen listesi 1:
APOH
APP
CND2
COL3A1
COL5A2
CXCL6
FGFR1
FSTL1
ITGAV
JAG1
Gen listesi 2:
PGLYRP1
POSTN
PRG2
PTK2
SERPINA5
SLCO2A1
Gen listesi 3:
APH1A
ARRB1
CCND1
CUL1
DLL1
DTX1
DTX2
DTX4
FBXW11
FZD1
FZD5
FZD7
HES1
HEYL
JAG1
Gen listesi 4:
C00014
1373
5009
445
435
383
C00086
C00077
C00025
NAGS
C00624
Giremeyenler için WebGestalt bağlantısı (tıklayınız veya kopyalayıp adres çubuğuna yapıştırınız): https://www.webgestalt.org/
Genç bilim insanlarına yeni ufuklar açan UYGULAMALI BİYOKİMYADA GÜNCEL KONULAR başlıklı Lisansüstü Yaz Okulu’nun, bu yıl beşincisi, 24-27 Haziran 2019 tarihleri arasında, tarihi dokusu ile medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Anadolu Şehri Kayseri'de gerçekleştirilecektir.
Düzenlenen bu yoğunlaştırılmış kurs Biyomedikal ve Nanoteknoloji, Biyoayırma, Biyomalzeme, Biyosensör ve Uygulamaları konularını kapsamaktadır. Bu konularla ilgili son dönemlerdeki gelişmeler, bazı temel bilgilerle birlikte katılımcılara aktarılmaya çalışılacaktır.
Kontenjan sınırlı olup, detaylı bilgiye aşağıdaki adresten ulaşılabilir.
http://biyoyaz.aksaray.edu.tr/tr
Atlas Biyoteknoloji firması tarafından 14. Uygulamalı Hücre Kültürü ve Moleküler Biyoloji Araştırmaları Kursu düzenlenecektir. Son başvuru 10.06.2019 olup, detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
http://www.atlasbiyo.com/sayfa_50_atlas-biyoteknoloji-uygulamali-hucre-kulturu-ve-molekuler-biyoloji-arastirmalari-kursu-on-basvuru.html
<p>2019-2020 güz dönemi 2. sınıf Moleküler Biyoloji I dersi kapsamında vize dönemi için geçerli olan ödev konusu ve son teslim tarihi aşağıdaki gibidir:</p><p>Ödev Konusu: RNA Tipleri ve Biyolojik İşlevleri</p><p>Son teslim tarihi: Moleküler Biyoloji I dersi vize sınavının olduğu gün</p><p>Ödevler bilgisayar ortamında hazırlanarak igcinasit@yahoo.com.tr adresine e-posta ile gönderilecektir. Ödevin ulaştığına dair dönüş yapılacaktır. Böyle bir dönüş olmadıysa ödev ulaşmamış demektir. Bilgisayar ortamında hazırlayamayacak olanlar, elde hazırlayıp taratarak e-posta gönderebilirler.</p><p>Ödev kapak ve referans sayfası hariç en az üç sayfa olmalıdır. Her bir RNA tipinin adı, yapısı ve biyolojik işlevinden bahsedilmelidir. RNA tiplerinin yapısı ile ilgili görsellerin kullanılması da iyi olacaktır, kullanılan figürler yarım sayfa boyutunu geçmemelidir.</p><p>Ödevlerde kapak sayfası, başlıklar ve içerik düzenine, metin içinde kaynak gösterme ve referans listesi yazılmasına dikkat edilmelidir.</p>
2023-2024 Güz Dönemi Ders Kayıtlarında Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
3. Sınıf Öğrencilerinin Dikkat Edeceği Hususlar
1) Öncelikle bu dönem itibarı ile yeni öğrenci bilgi sistemine geçilmiş olduğundan ders kayıtları yeni sistem üzerinden alınacaktır, daha önce kullandığınız sistemden ders kaydı yapılmayacaktır (sayfaların giriş adresleri benzemektedir, karıştırmayınız).
2) Sistemde yoğunluk olmaması açısından üniversitemiz kararı ile her akademik birim için öğrenci kayıtlarının açık olacağı bir gün belirlenmiştir. Fen-Edebiyat Fakültesi için belirlenen gün 25 Eylül 2013 Pazartesi günüdür. Bu nedenle kayıtlarınızı belirtilen günde tamamlamanız önem arz etmektedir. Ders kayıtları hakkında üniversitemiz tarafından yapılan güncel duyuruya bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz (duyuruda yeni sistemle ilgili kullanım rehberi bağlantısı da bulunmaktadır): https://www.nevsehir.edu.tr/tr/40237
3) Ders kaydını belirtilen tarihte yapamayan öğrenciler daha sonra sistem tekrar açılırsa veya mazeret ders kayıt haftasında mazeret bildirip dilekçe ile başvurarak kayıt yapabilirler (geçerli kabul görecek bir mazeret olmalı). Ders kaydını belirtilen günde yapmak esastır ve öğrencilerin sorumluluğundadır.
4) Mezun olabilmek için 3. Sınıfta güz ve bahar dönemlerinde birer tane olmak üzere Ortak Seçmeli Ders (OSD) seçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle bu dönem 1 tane OSD seçilecektir. OSD dersleri OSD ile başlayan kodlarla sistemde tanımlanmış olup, sadece bir tane seçilmesi gerekmektedir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken husus: kendi bölümünüzdeki öğretim üyeleri tarafından açılan OSD derslerini seçemezsiniz (örneğin Proteinlerin Dünyası dersini seçemezsiniz). OSD derslerinde kontenjan bulunmaktadır, bu nedenle kaydınızı erken yaparsanız istediğiniz dersleri seçme şansınız olur. Bu konudaki diğer önemli bir konu ise seçtiğiniz dersin açılıp açılmadığının takibidir. Eğer seçtiğiniz OSD sayının yetersiz kalması sebebiyle açılmadıysa ekle-sil haftasında mutlaka farklı bir OSD seçilmelidir. Bu konuda açılmayan derslerle ilgili ben de tekrar duyuru yaparım, ancak takibini yapıp bana bilgi vermek sizin sorumluluğunuzdadır. Ekle-sil haftasında sadece danışmanlar değişiklik yapabilmektedir, böyle bir durumda mutlaka bana bilgi vermeniz gerekmektedir. OSD dersleri çarşamba günleri 15.00-17.00 arasında olacaktır, seçtiğiniz dersin hangi derslikte olacağı ile ilgili duyuruları takip ediniz.
5) Ders seçimlerinizde öncelikli olarak seçmeniz gereken zorunlu dersler şu şekildedir: Biyokimya I, Biyokimya Lab. I, Mikrobiyoloji, Mikrobiyoloji Lab., Fizyoloji I
Bu dönem bölümümüzde açılan seçmeli dersler ise aşağıdaki şekilde olup, dönemlik 30 AKTS tamamlamak için en az 3 tane bölümünüzden seçmeli ders almanız gerekmektedir. Krediniz yetiyorsa daha fazla da seçebilirsiniz, 4 tane seçmenizi tavsiye ederim sizler için faydalı olacak derslerdir. (Burada yazılanların dışındaki bölüm seçmelilerinden işaretlemeyiniz, açılanlar bunlardır)
3. sınıf 2023-2024 güz dönemi MBG Bölümünde açılan seçmeli dersler: Enzimoloji, Sistematik Biyoloji, Analitik Kimyanın Temel İlkeleri, Hücre Döngüsü ve Apoptozis, Genetik Mühendisliği, Nanobiyoteknoloji
6) Alttan kaldığınız dersler varsa öncelikli olarak onları seçmek zorundasınız. Daha sonra önce sınıfınızdan zorunlu dersler, en son krediniz kalıyorsa sınıfınızdan seçmeli derslerden tamamlamalısınız.
7) Üstten ders almak isteyenler olursa, bölüm kararı gereği öncelikli olarak sınıfınızdan alabileceğiniz tüm seçmeli dersleri almalısınız. Daha sonra üstten ders alabilirsiniz, ancak üstten dersler ile programınızı çok fazla doldurmamanızı tavsiye ederim genel olarak verim ve not ortalaması düşmektedir.
Üstten ders alma ile ilgili üniversitemiz yönetmeliği şu şekildedir: “Üst sınıftan ders almak isteyen öğrenciler, genel not ortalaması 3.00’ın üzerinde olmak, başarısız dersi bulunmamak ve programın öğrenme çıktıları göz önüne alınarak danışman öğretim elemanının onayıyla bir üst sınıftan ders alabilir.”
Ortalama olarak dönem ortalaması değil, genel not ortalamasına bakılmaktadır. Ayrıca bölümümüz kararı gereği üstten ders almadan önce sınıfınızdan tüm seçmeli dersleri tamamlamanız gerekmektedir ve üstten alacağınız dersin aldığınız başka bir dersle çakışmaması gerekmektedir. Tüm bu koşullara uymadan üstten ders almayınız.
8) Bir dönemde alabileceğiniz kredi üst limiti 45 AKTS’dir (alttan sınıfınızdan, üstten hepsi dahil).
9) Alttan çok dersi olan öğrenciler öncelikle kalan dersleri alacaklar. Daha sonra istedikleri taktirde kredileri yettiği kadar önce 3. Sınıf zorunlu derslerinden, daha sonra kredi kalırsa 3. Sınıf seçmeli derslerden ekleyebilirler. Hangi dersleri alacağınız sizin tercihinizdir.
10) Bölümümüz kararı gereği bir öğrenci devam zorunluluğu olan iki derse aynı anda kayıt yapamayacaktır. Ancak ders saatlerinden örneğin sadece 1 saatinin çakışması gibi durumlarda devamsızlık ders saati üzerinden hesaplandığında mümkün olabilir. Böyle bir durumda bana bilgi verin kontrol edelim.
11) Kayıtlarla ilgili düzenlemeler ekle-sil haftasında danışmanlar tarafından yapılabilmektedir. Bu nedenle hatalı bir durum olursa veya değişiklik yapmak isterseniz bana bilgi vermeniz yeterlidir.
12) Üniversitemizin kararı ile formasyon programına bu dönem için sadece 4. Sınıf öğrencileri başvurabilecektir.
13) Muafiyet durumu olanlar bana ayrıca bilgi versin ders kayıtlarını yönlendireceğim.
14) İletişim için dahili numaramı, üniversite e-posta adresimi veya WhatsApp kullanabilirsiniz.
Yeni dönemde hepinize başarılar dilerim.
Dr. Öğr. Üyesi Naşit İĞCİ
<p>2019-2020 güz dönemi 2. sınıf Moleküler Biyoloji I dersinde final sınavına kadar okunacak kitap aşağıda belirtilmiştir:</p><p>İkili Sarmal: DNA Yapı Çözümünün Öyküsü, James D. Watson</p>
Sevgili Öğrenciler,
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi”nde yer alan 500.000 yazılım geliştirici yetiştirme hedefi doğrultusunda Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından geleceğin meslekleri konusunda farkındalık yaratmak ve bu alanda yetişmiş insan gücü kapasitesini artırmaya yönelik 2020 bölgesel paydaşlarımız ile çeşitli faaliyetler planlanmış ve bu kapsamda “Dijital Dönüşüm Programı” başlatılmıştır. Bu kapsamda Ahiler Kalkınma Ajansının İŞKUR İl Müdürlükleri ile işbirliği içerisinde düzenlenmesi planlanan “Front-end 101” eğitim takviminde 6 Nisan - 17 Nisan arasında Nevşehir Ahiler Kalkınma Ajansı Binasında ücretsiz 50 saatlik eğitim düzenlenecektir ve eğitimi başarı ile tamamlayanlara sertifika verilecektir. İlgilenenler aşağıdaki bağlantılardan detaylı bilgiye ulaşabilirler.
https://www.ahika.gov.tr/duyurular/tr71-bolgesi-yazilim-gelistirici-egitimleri-basliyor
https://www.kodluyoruz.org/bootcamp/frontend-101-bootcamp-2/
Sevgili Öğrencilerimiz,
Yeni "Coronavirus" pandemisi sebebiyle bildiğiniz gibi eğitime ara verilmiş durumdadır. Dünya genelinde farklı ülkelerde de benzer önlemler alınmaktadır. Bu süreçte Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencileri olarak sizlere de önemli bir görev düşmekte. Virüs hakkında güncel bilgileri takip edin, etrafınızdakileri hem virüs hakkında bilgilendirin, hem de alınması gerken önlemleri anlatın. Elbette bunları kendiniz de uygulayın. Tavsiyelerden biri de bildiğiniz gibi bu süreçte olabildiğince kalabalık ortamlara girmemektir. Bu nedenle çeşitli kurum ve organizasyonlar evde geçirilecek vakitlerin daha kaliteli bir şekilde değerlendirilebilmesi için içeriklerini ücretsiz erişime açmaktadırlar. Bunlardan iki tanesi ile ilgili bilgileri aşağıda paylaşıyorum. Görüşmek üzere..
1- TÜBİTAK süreli yayınlarını ücretsiz erişime açmıştır. Dergi sayılarına şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz: https://services.tubitak.gov.tr/edergi/user/index.jsp
2- Journal of Visualized Experiments (JoVE), eğitim içerikli videolarını 15 Hazirana kadar ücretsiz erişime açmıştır. Bu platform özellikle moleküler biyoloji alanında çok faydalı video anlatımları içermektedir. Buraya tıklayarak gerekli bilgileri bulabilirsiniz:
Coronavirus ödevinin son teslim tarihini 12 Nisan olarak güncelliyorum. Bu tarihten sonra gelen ödevler kesinlikle değerlendirmeye alınmayacaktır. Bu ödeviniz final için 25 puan üzerinden değerlendirilecektir.
Merhabalar,
Bildiğiniz gibi yeni Coronavirus pandemisi sebebiyle üniversitelerde eğitim-öğretime 16 Mart'tan itibaren 3 hafta süre ile ara verilmiştir. Devamında nasıl bir uygulama olacağı henüz kesin değildir. Bu nedenle Üniversitemizin duyurularını, benim verdiğim derslerle ilgili ise kişisel sayfamdaki duyuru kısmını takip edin (duyurular bazen sıralı çıkmıyor tüm duyurulara bakın). Gerekli bilgilendirmeler sizlere ulaşacaktır.
Bu süreçte Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencileri olarak sizlere de önemli bir görev düşmekte. Virüs hakkında güncel bilgileri takip edin, etrafınızdakileri hem virüs hakkında bilgilendirin, hem de alınması gerken önlemleri anlatın. Elbette bunları kendiniz de uygulayın. Tavsiyelerden biri de bildiğiniz gibi bu süreçte olabildiğince kalabalık ortamlara girmemektir, sizler de zorunlu olmadıkça evlerinizden çıkmayın.
Sizlere bu süreçte üzerinde çalışmanız için Biyoinformatik II dersi kapsamında bir ödev verdim. Ödev dosyalar kısmına eklenmiştir ("Biyoinformatik II Coronavirus Ödevi" isimli dosya), ödev içinde gerekli açıklamalar yazmaktadır. Bu pandemi ile birlikte biyoloji-moleküler biyoloji alanlarının önemi tekrar anlaşılmıştır. Hem hastalığın tanısı hem de tedavisinde moleküler biyolojinin çok önemli bir yeri vardır. Örneğin hastalığın tanısı şu anda dünyada tamamen moleküler yöntemler kullanarak yapılmaktadır. Yine hastalığın etkin tedavisi için moleküler seviyede etki mekanizması araştırılmaktadır. İlk yapılan çalışmalardan biri de bildiğiniz gibi virüsün genomunun dizilenmesi olmuştur. Bu gelişmeleri takip edip bilgi sahibi olmalısınız, çünkü tamamen moleküler biyoloji alanına giren çalışmalardır. Bu yöntemleri geliştirenler sizler gibi moleküler biyologlardır, sizlerden de gelecekte benzer işleri yapanlar olacaktır. Bu bilinçle hareket ederek artık bilgilerinizi pratikte nasıl kullanacağını düşünmeniz, bu yönde kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Verdiğim bu ödevin asıl amacı da sizleri bu yönde düşünmeye teşvik etmektir. Bu nedenle sizdem ricam ödevi şimdiye kadar edindiğiniz tüm bilgileri kullanarak, kendi bilginiz ve fikrinizle yapmaya çalışın. Bana veya başka bir Hocanıza e-posta ile ödevin nasıl yapılacağı hakkında soru sormayın, yoksa ödevin bir anlamı kalmaz. Benim için önemli olan üzerinde sizin uğraşmanız. Kendinize çok dikkat edin.
Dr. Öğretim Üyesi Naşit İĞCİ
Sevgili Öğrenciler,
Bildiğiniz gibi bu dönemi uzaktan eğitim ile kapatacağız. Sizlerden ricam bu dönemi bir tatil olarak görmeyip derslerinize daha da fazla çalışmanız ve en yüksek verimi almaya çalışarak dönemi sonlandırmanızdır.
Uzaktan eğitim sisteminin kullanımıyla ilgili kılavuzları https://egitimheryerde.nevsehir.edu.tr/ adresinde öğrenci menüsü altından dikkatli bir şekilde okuyunuz. Derslerin işleneceği sistem https://derslik.nevsehir.edu.tr/ olacaktır.
Benim vereceğim derslerle ilgili olarak, uzaktan eğitim sisteminde (https://derslik.nevsehir.edu.tr/) her dersin 8. haftasında dersin nasıl işleneceği ile ilgili duyurular eklenmiştir. Buradan da güncel duyuruları paylaşacağım ancak siz öncelikle uzaktan eğitim sistemini takipte kalın. Her haftanın altında, o haftaki konu ile ilgili farklı duyurular yapılabilecektir gerekirse.
Ayrıca yine her dersin 8. haftasında tartışma forumu oluşturdum. Buradan tüm haftalarda derslerle ilgili sorularınızı, açtığım "... dersiyle ilgili sorularınız..." tartışmasının altına yazabilirsiniz. Ya da kendi aranızda tartışmak için yeni tartışma konusu oluşturabilirsiniz.
Özetle; Endokrinoloji (lisans), Biyokimya II (lisans), Hayvan Zehirlerinin Biyokimyası ve Farmakolojisi (yüksek lisans) ve Proteomikste Kullanılan Temel Yöntemler (yüksek lisans) dersleri sisteme haftalık notlar yüklenerek işlenecektir, sistemi takipte kalın. Moleküler Biyoloji II (lisans) ve Biyoinformatik II (lisans) dersleri ise canlı ders şeklinde işlenecektir. Bu konuyla ilgili 8. hafta duyurularında gerekli bilgileri verdim. Bu derslerin programdaki saatlerinde haftalık olarak canlı ders gerçekleştirilecektir. Bu derslere daha sonra da ulaşılabilmesi için kayıt olarak her haftanın altına yükleyeceğim. Moleküler Biyoloji II dersiyle ilgili ayrıca slaytları da yükleyeceğim. Biyokimya Laboratuvarı II ise uygulamalı laboratuvar dersi olduğundan uzaktan eğitimle işlenmesi uygun olmayacaktır. Laboratuvar dersleriyle ilgili olarak yaz döneminde yoğunlaştırılmış program planlanacaktır, netleştiğinde gerekli duyurular yapılacaktır.
Tüm dersler için sistemde her haftanın duyurularını takipte kalınız.
Sınav konusu netleştiğinde sizlere hem buradan hem de kişisel sayfamdan duyuru yapacağım.
Uzaktan eğitim sistemiyle ilgili yaşadığınız sorunlar için bu bağlantıdan destek talebinde bulunabilirsiniz: https://egitimheryerde.nevsehir.edu.tr/tr/destek
Hepinize çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.
Naşit İĞCİ
11.05.2018-11.05.2018 SERGİLER/Kamu Kuruluşlarınca düzenlenen sergiler /
Şanlıurfa İli Biyoçeştlilik Fotoğraf Sergisi
Place: Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonu Organizers: Ahmet İlçim,Ahmet Zafer Tel,Mehmet Zülfü Yıldız,Naşit İğci, Muhsin Çoğal,Mehmet Mahir Karataş, Eda Sami, Mehmet Maruf Balos, Burhan SarıkayaName: Çeşitli İlaç Adayı Proteaz İnhibitörlerinin Türkiye’de Yayılış Gösteren Bazı Engereklerin Zehirleri Üzerindeki Etkilerinin In Vitro Yöntemlerle Araştırılması
Subject: - Role: YürütücüName: Batimastat Molekülünün Bazı Engerek Zehirlerindeki Proteazları İnhibe Edici Etkisinin Araştırılması
Subject: - Role: YürütücüName: Sağlık ve Fen Bilimleri Alanlarında Moleküler Biyoloji ve Genetik Uygulama Kursu
Subject: TÜBİTAK 2237-A projesi olarak desteklenen etkinlik kapsamında temel moleküler biyoloji teknikleri hakkında teorik ve uygulamalı eğitimler verilecektir. Role: EğitmenName: Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü Çatacık Orman İşletme Müdürlüğü Orman Ekosistem Hizmetleri Raporunun Hazırlanması ve Biyolojik Çeşitliliğin Orman Amenajman Planlarına Entegrasyon Önerilerinin Geliştirilmesi
Subject: - Role: UzmanName: Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü Mihalıççık Orman İşletme Müdürlüğü Orman Ekosistem Hizmetleri Raporunun Hazırlanması ve Biyolojik Çeşitliliğin Orman Amenajman Planlarına Entegrasyon Önerilerinin Geliştirilmesi
Subject: - Role: UzmanName: Anadolu'da yaşayan Uludağ kurbağası (Rana macrocnemis) ve Anadolu su kurbağası (Pelophylax ridibundus grup) populasyonları üzerine kriyobiyolojik araştırmalar
Subject: Anadolu'da yaşayan Uludağ kurbağası (Rana macrocnemis) ve Anadolu su kurbağası (Pelophylax ridibundus grup) populasyonları üzerine kriyobiyolojik araştırmalar Role: AraştırmacıName: Batimastat Molekülünün Bazı Engerek Zehirlerindeki Proteazları İnhibe Edici Etkisinin Araştırılması
Subject: TÜBİTAK 2209-A projesi Role: DanışmanName: Şeritli Engerek, Montivipera xanthina Zehrinin Anjiyogenez Üzerindeki Etkilerinin In Vitro ve Ex Ovo Koryoallantoyik Arter Modelinde İncelenmesi
Subject: FBA-2020-18841 kodu ile Hacettepe Üniversitesi BAP tarafından desteklenen proje kapsamında Montivipera xanthina (Şeritli Engerek) ham zehir ve protein fraksiyonlarının anjiyogenez üzerindeki etkileri in vitro testlerle, tavuk koryoallanyotik arter modelinde incelenecek ve moleküler analizlerle mekanizmaya dair veri elde edilecektir. Role: AraştırmacıName: Montivipera wagneri ve M. raddei Engerek Türlerinin Zehirlerinden L-Amino Asit Oksidaz Enziminin Kısmi Saflaştırılması
Subject: Montivipera wagneri ve M. raddei Engerek Türlerinin Zehirlerinden L-Amino Asit Oksidaz Enziminin Kısmi Saflaştırılması Role: YürütücüName: Anadolu'da Yaşayan Lekeli Semender, Salamandra infraimmaculata (Mertens, 1948)'nın (Caudata: Salamandridae) Ekolojisi, Popülasyon Biyolojisi ve Filogenetik Yapısı
Subject: Anadolu'da Yaşayan Lekeli Semender, Salamandra infraimmaculata (Mertens, 1948)'nın (Caudata: Salamandridae) Ekolojisi, Popülasyon Biyolojisi ve Filogenetik Yapısı Role: AraştırmacıName: European Venom Network (EUVEN)
Subject: Hayvan zehri araştırmaları Role: AraştırmacıName: Denizli Orman Bölge Müdürlüğü Çameli Orman İşletme Müdürlüğü Orman Ekosistem Hizmetleri Ar-Ge Raporunun Hazırlanması ve Biyolojik Çeşitliliğin Orman Amenajman Planlarına Entegrasyon Önerilerinin Geliştirilmesi Ar-Ge Projesi: Çiftyaşar-Sürüngen Araştırması
Subject: - Role: UzmanName: Türkiye'de Bulunan Bazı Engereklere Ait Zehirlerin Hemolitik Aktivitesinin Belirlenmesi ve Fosfolipaz A2 Enziminin Rolü
Subject: Türkiye'de Bulunan Bazı Engereklere Ait Zehirlerin Hemolitik Aktivitesinin Belirlenmesi ve Fosfolipaz A2 Enziminin Rolü Role: DanışmanName: Montivipera raddei (Radde Dağ Engereği) Zehri Fibrinojenolitik Aktivitesinin Poliakrilamit Jel Elektroforezi ve HPLC Yöntemleri ile Belirlenmesi
Subject: Montivipera raddei (Radde Dağ Engereği) zehri fibrinojenolitik aktivitesinin araştırılması amacıyla 1) SDS-PAGE yöntemi kullanılarak zehir enzimlerinin fibrinojen zincirleri üzerindeki parçalayıcı etkisi araştırılacak, 2) Yine aynı yöntemle seçilen spesifik metalloproteaz ve serin proteaz inhibitörlerinin aktiviteyi baskılayıcı özellikleri belirlenerek enzim grubu hakkında bilgi edinilecek, 3) Zimogram SDS-PAGE yöntemiyle fibrinojenolitik aktivite belirlenerek aktif enzimin moleküler ağırlığı tayin edilecek, 4) Ek bir metot olarak HPLC yöntemi ile fibrinojenolitik aktivite gösterilerek yöntemin kullanılabilirliği değerlendirilecek ve kantitatif bir sonuç elde edilebilecektir. Role: YürütücüName: Pushing limits: locating range borders of threatened Turkish vipers to better assess species conservation status
Subject: Pushing limits: locating range borders of threatened Turkish vipers to better assess species conservation status Role: AraştırmacıName: Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi Adıyaman İli’nin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi
Subject: Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesinde Türkiye deki tüm illerin flora ve fauna elemanlarının envanteri literatür ve saha çalışmalarıyla çıkarılmakta ve belirlenen türlerin pilot izleme çalışmaları gerçekleşitirilmektedir. Role: UzmanName: Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi Kilis İli’nin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi
Subject: Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesinde Türkiye deki tüm illerin flora ve fauna elemanlarının envanteri literatür ve saha çalışmalarıyla çıkarılmakta ve belirlenen türlerin pilot izleme çalışmaları gerçekleşitirilmektedir. Role: UzmanName: Pioneers in Central-Eastern Anatolia: Rapid Range Assessments of Threatened and Rare Vipers Species in Uncharted Territories
Subject: - Role: AraştırmacıName: Türkiye de Yayılış Gösteren Bazı Zehirli Yılan Türlerine Ait Zehirlerin Protein Profilleri ve Enzim Aktiviteleri Açısından Karşılaştırılması
Subject: Türkiye de Yayılış Gösteren Bazı Zehirli Yılan Türlerine Ait Zehirlerin Protein Profilleri ve Enzim Aktiviteleri Açısından Karşılaştırılması Role: YürütücüName: Macrovipera lebetina obtusa (Koca Engerek) Zehri Proteolitik Aktivitesinin Bireyler Arasında Karşılaştırılması
Subject: Macrovipera lebetina obtusa (Koca Engerek) Zehri Proteolitik Aktivitesinin Bireyler Arasında Karşılaştırılması Role: DanışmanName: Threatened Anatolian Vipers: Evaluation of range limits, habitat and gene flow to better conserve vulnerable to critically endangered species
Subject: Türkiye de yayılış gösteren engerek türlerinin dağılışları ve ekolojileri hakkında araştırma yapılması. Role: AraştırmacıName: Genetik Absans Epilepsili WAG/Rij Sıçanlarda Epileptogenez Sürecinin Absans ve Limbik Epilepsi Örneklerinde, Bölgesel ve Moleküler Düzeyde Proteomiks Yöntemi ile Araştırması
Subject: - Role: BursiyerName: Türkiye’de Yayılış Gösteren Bazı Engerek Zehirlerinin Protein Özellikleri ve Sitotoksisiteleri ile Koagülasyona Etkilerinin Araştırılması ve Biyoteknolojik Potansiyellerinin Değerlendirilmesi
Subject: - Role: BursiyerName: Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Müzesi (ZDEU)‘nde korunan Montivipera xanthina (Gray, 1849) örneklerinin morfolojik ve coğrafik varyasyonları
Subject: - Role: YürütücüName: Endometriozisli Hastalarda Servikal Smear Örneklerinde FTIR İnceleme Sonuçlarının İrdelenmesi
Subject: - Role: AraştırmacıName: Conservation of Darevsky's Viper
Subject: - Role: AraştırmacıName: Türkiye'de Yayılış Gösteren Bazı Engerek Zehirlerinden Edman Degradasyonu ve Ardışık Kütle Spektrometreleriyle Protein Dizilenmesi
Subject: - Role: AraştırmacıName: Ökaryotik Translasyonel Kontrol Mekanizmasının Oluşumunda Görevli EIFII Alfa Fosforilasyonunu Etkileyen Yeni İlaç Etken Maddelerinin Proteom ve Metabolom Ebadında Araştırılması
Subject: - Role: AraştırmacıName: Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi Van İli'nin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi
Subject: Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesinde Türkiye deki tüm illerin flora ve fauna elemanlarının envanteri literatür ve saha çalışmalarıyla çıkarılmakta ve belirlenen türlerin pilot izleme çalışmaları gerçekleşitirilmektedir Van ilini kapsayan bu projede sürüngen uzmanı görevi tarafımca yürütülmüştür. Role: UzmanName: Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi Ağrı İli'nin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi
Subject: Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesinde Türkiye deki tüm illerin flora ve fauna elemanlarının envanteri literatür ve saha çalışmalarıyla çıkarılmakta ve belirlenen türlerin pilot izleme çalışmaları gerçekleşitirilmektedir Ağrı ilini kapsayan bu projede sürüngen uzmanı görevi tarafımca yürütülmüştür. Role: UzmanName: Resolving Rare Turkish Vipers: Systematic Implications Based on Gene Flow and Environmental Correlates within the Vipera barani-kaznakovi-darevskii-Complex
Subject: - Role: AraştırmacıName: Conservation of Endangered Turkish Vipers Relevant Ecological and Genetic Work to Conserve Vulnerable to Critically Endangered Species
Subject: - Role: AraştırmacıName: Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi Şanlıurfa İli nin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme İşi
Subject: Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından desteklenen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesinde Türkiye deki tüm illerin flora ve fauna elemanlarının envanteri literatür ve saha çalışmalarıyla çıkarılmakta ve belirlenen türlerin pilot izleme çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Şanlıurfa ilini kapsayan bu projede sürüngen uzmanı görevi tarafımca yürütülmüştür. Role: AraştırmacıName: Temel Protein Analizleri Laboratuvar Alt Yapısının Kurulması
Subject: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü nde temel protein analizlerinin yapılabileceği laboratuvar başlangıç alt yapısının kurulması Role: YürütücüTÜBİTAK Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik Programı
TÜBİTAK, TÜRKİYETÜBİTAK Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik Programı
, TÜRKİYETÜBİTAK Yurtdışı Bilimsel Etkinliklere Katılma Desteği Programı (2224-A)
TÜBİTAK, TÜRKİYETÜBİTAK Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik Programı
TÜBİTAK, TÜRKİYEMERYEM İREM DURĞUN
Thesis Title: Montivipera wagneri ve M. raddei Engerek Türlerinin Zehirlerinden L-Amino Asit Oksidaz Enziminin Kısmi Saflaştırılması
Place: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
ABDULLAH KUTLUCA
Thesis Title: Marimastat ve Prinomastat'ın Türkiye'deki Tıbbi Öneme Sahip Bazı Engereklerin Zehir Metalloproteazlarını İnhibe Edici Etkisinin Araşrıtılması
Place: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
RABİA TAŞ
Thesis Title: Macrovipera lebetinus (Koca Engerek) Zehrinde Bireysel Varyasyonun L-Amino Asit Oksidaz, Hyaluronidaz ve Fosfodiesteraz Enzim Aktiviteleri Açısından Araştırılması
Place: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
FİKRİYE ATASOY
Thesis Title: Montivipera raddei (Radde Dağ Engereği) zehri fibrinojenolitik aktivitesinin poliakrilamit jel elektroforezi ve HPLC yöntemleri ile belirlenmesi
Place: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
ŞEYMA EROĞLU
Thesis Title: Macrovipera lebetina obtusa (koca engerek) bireysel zehir varyasyonunun protein profili ve fosfolipaz A2 enzim aktivitesi açısından araştırılması
Place: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Ana Bilim Dalı
Aşağıda bazı güvenilir İngilizce ve Türkçe yayın yapan popüler bilim sitelerini listeledim. Çeşitli alanlarda yapılan önemli ve güncel bilimsel çalışmalardan haberdar olmak için bu siteleri takip edebilirsiniz.
Türkçe yayın yapan popüler bilim siteleri:
http://popsci.com.tr
https://kurious.ku.edu.tr/tr
http://www.fizikist.com
http://www.bilim.org
http://bilimkazani.org
http://bilimfili.com
İngilizce yayın yapan popüler bilim siteleri:
http://www.eurekalert.org
https://www.sciencenews.org
http://www.livescience.com
http://phys.org
http://www.popsci.com
Bu sayfada Genomiks ve Proteomiks dersi kapsamında işlenen konularla ilgili çeşitli internet sayfaları ve animasyonların bağlantıları, ek okuma için makale vb. kaynaklarla ilgili bilgilere yer verilecektir. Bu sayfa düzenli olarak güncellenmektedir.
GENEL
Applied Biological Materials (ABM) YouTube kanalı
İçerik:Moleküler biyoloji ile ilgili birçok konu hakkında animasyonlu anlatımlar mevcut
Adres: https://www.youtube.com/channel/UCL2CiNwEBjt-JOFB8-uIRyw
DNA Learning Center İnternet Sitesi
İçerik:
Cold Spring Harbor Laboratuvarları tarafından hazırlanan bu sitede DNA
tabanlı teknolojiler ve genetik hakkında birçok bilgiye ulaşılabilir.
Adres: https://www.dnalc.org/
DNA Interactive
İçerik:
Cold Spring Harbor Laboratuvarları tarafından hazırlanan bu sitede DNA
tabanlı teknolojiler ve genetik hakkında birçok bilgiye ulaşılabilir.
Adres: http://www.dnai.org
SANGER DNA DİZİLEME (SEKANSLAMA) YÖNTEMİ
https://www.dnalc.org/view/15479-Sanger-method-of-DNA-sequencing-3D-animation-with-narration.html
https://www.dnalc.org/resources/animations/cycseq.html
https://www.dnalc.org/resources/animations/sangerseq.html
http://highered.mheducation.com/sites/0072556781/student_view0/chapter15/animation_quiz_1.html
https://www.youtube.com/watch?v=vK-HlMaitnE
https://www.youtube.com/watch?v=lgASqWbemCc
https://www.youtube.com/watch?v=bEFLBf5WEtc
https://www.youtube.com/watch?v=91294ZAG2hg
https://www.youtube.com/watch?v=qr6A4eXZOWs
https://www.youtube.com/watch?v=CP1fTcKB3TI
https://www.youtube.com/watch?v=FvHRio1yyhQ
https://www.youtube.com/watch?v=ry4HLAJMIuw
YENİ NESİL DNA DİZİLEME TEKNOLOJİLERİ
ABM Yeni Nesil Sekanslama Video Serisi:
https://www.youtube.com/watch?v=jFCD8Q6qSTM
https://www.youtube.com/watch?v=-kTcFZxP6kM
https://www.youtube.com/watch?v=PGAfwSRYv1g
https://www.youtube.com/watch?v=l4BAfRekohk
https://www.youtube.com/watch?v=bDsfd6V-U1c
Pirosekanslama ve 454 Sistemi:
https://www.youtube.com/watch?v=rsJoG-AulNE
https://www.youtube.com/watch?v=nFfgWGFe0aA
https://www.youtube.com/watch?v=bNKEhOGvcaI
MİKRODİZİ (MICROARRAY) YÖNTEMİ
http://www.bio.davidson.edu/courses/genomics/chip/chip.html
http://learn.genetics.utah.edu/content/labs/microarray/
https://www.dnalc.org/resources/3d/26-microarray.html
http://highered.mheducation.com/olc/dl/120078/micro50.swf
http://www.mcgrawhill.ca/school/applets/abbio/ch18/dna_microarrays.swf
https://highered.mheducation.com/sites/9834092339/student_view0/chapter18/using_a_dna_microarray.html
https://www.youtube.com/watch?v=VNsThMNjKhM
https://www.youtube.com/watch?v=9U-9mlOzoZ8
https://www.youtube.com/watch?v=AhnTT6-Jgcg
Bu sayfada Moleküler Biyoloji I ve Moleküler Biyoloji II dersleri kapsamında işlenen konularla ilgili çeşitli internet sayfaları ve animasyonların bağlantıları, ek okuma için makale vb. kaynaklarla ilgili bilgilere yer verilecektir. Bu sayfa düzenli olarak güncellenmektedir.
GENEL
DNA Learning Center İnternet Sitesi
İçerik:
Cold Spring Harbor Laboratuvarları tarafından hazırlanan bu sitede DNA
tabanlı teknolojiler ve genetik hakkında birçok bilgiye ve çeşitli
animasyonlara ulaşılabilir.
Adres: https://www.dnalc.org
DNA Interactive
İçerik:
Cold Spring Harbor Laboratuvarları tarafından hazırlanan bu sitede DNA
tabanlı teknolojiler ve genetik hakkında birçok bilgiye ulaşılabilir.
Adres: http://www.dnai.org
DNA REPLİKASYONU
https://cooper7e.sinauer.com/animation0701.html
Holliday Modeli:
https://www.youtube.com/watch?v=5638I3fGuW4
Telomer-Telomeraz:
http://highered.mheducation.com/sites/dl/free/0072835125/126997/animation19.html
https://www.youtube.com/watch?v=AJNoTmWsE0s
https://www.youtube.com/watch?v=vtXrehpCPEE
DNA TAMİR MEKANİZMALARI
Proof-reading Function of DNA Polymerase:
Proteomiks ve Hayvan Zehirleri Araştırma Laboratuvarı
Çalışmalarımın odaklandığı konu başlıkları aşağıdaki gibi özetlenebilir:
- Peptit ilaç keşfi çalışmaları kapsamında yılan zehri başta olmak üzere, hayvan zehirlerinden yeni biyoaktif peptit/proteinlerin keşfi ve karakterizasyonu
- Hayvan zehirlerinin proteomik karakterizasyonu, biyokimyası ve moleküler evrimi
- Kan koagülasyon kaskadı ve platelet agregasyonu üzerinde etkili yeni moleküllerin keşfi
- Proteomiks ve peptidomiks: kütle spektrometresi tabanlı proteomik yöntemlerin peptit/protein karakterizasyonu, dizilenmesi, hücresel proteom dinamiklerinin belirlenmesi ve tıpta tanı ve tedavi amaçlı biyobelirteç keşfedilmesi amacıyla kullanımı
- Metabolomiks: kütle spektrometresi tabanlı hedefli ve hedefsiz yaklaşımlar ile biyolojik kaynaklarda metabolit tanımlanması ve kantitasyonu
- Biyospektroskopi: Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisinin biyolojik/biyomedikal araştırmalarda uygulanması
- Kurbağa-sürüngen ekolojisi ve sistematiği (Herpetoloji)
Popüler bilim kitaplarıyla ilgili önerilerimi paylaştığım bu sayfa belirli aralıklarla güncellenecektir. Kitaplar, özellikle Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik alanlarıyla ilgili olarak seçilmiştir. İyi okumalar..
Not: Kitapları basan yayınevleri değişebildiğinden, sadece kitap adı ve yazar bilgileri verilmiştir.
İkili Sarmal – James D. Watson
Gen Savaşları – James Shreeve
Mikrobiyota – Ed Yong
Büyüleyici Bağırsak – Giulia Enders
Tüm Hastalıkların Şahı: Kanserin Biyografisi – Siddhartha Mukherjee
Beyin ve Algılama – Karl R. Gegenfurtner
Genç Bilimadamına Mektuplar – Edward O. Wilson
Sessiz Bahar – Rachel Carson
Kozmos – Carl Sagan
Doğadaki Son Çocuk – Richard Louv
Genler Unutmaz – Sharon Moalem
Genom: Bir Türün Yirmi Üç Bölümlük Otobiyografisi – Matt
Ridley
Genler ve Genom – Ernst Peter Fischer
Son Sözü Genom Söyler – Greg Gibson
Gen Çeviktir – Matt Ridley
Yaşamın Sırrı DNA – Bahri Karaçay
Napolyon’un Düğmeleri: Dünya Tarihini Değiştiren 17 Molekül – Penny Le Couteur & Jay Burreson
Hayvanların Sessiz Dünyası – Marian Stamp Dawkins
Bitkilerin Bildikleri – Daniel Chamowitz
Yarım-Dünya – Edward O. Wilson
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ
NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ